نقش تحریمها در افزایش تورم
از آنجایی که اقتصاد کشور ما تا حد زیادی به فروش نفت وابسته است و در این شرایط، زمانی که تحریمها علیه ما معطوف به محدود کردن خرید نفت از کشورمان شده و از طرفی، ارتباط ارزی ما نیز نسبت به قبل محدودتر گردیده است (به طوری که اگر نفتی صادر کنیم، ارز آن را نمیتوانیم در حال حاضر از سیستم بانکی دریافت کنیم)، تحریم به چند طریق بر تورم کشور تأثیرگذار خواهد بود. اول اینکه تحریم باعث شده است که عرضهی ارز در کشور کاهش یابد و خود این نیز منجر به افزایش نرخ ارز خواهد شد و به تبع آن، کالاهای وارداتی برای ما گران تمام خواهد شد و از آنجایی که هنوز فرهنگ مصرف داخلی در کشور نهادینه نشده است، مردم باز هم احساس نیاز میکنند که از کالای خارجی استفاده کنند و در نتیجه، تقاضای آن در مقابل افزایش قیمت آن، چندان کاهش نمییابد و این سیر، خود میتواند تشدیدکنندهی روند افزایشی قیمتها باشد.
موردی که در بالا اشاره شد تنها زمانی است که کالا وارد شود، اما با قیمت بالاتر این کار صورت گیرد، ولی موقعیتی را تصور نمایید که علاوه بر افزایش قیمت ارز، به سبب تحریم، واردات نیز با مشکل روبهرو شود که این مسئله مشکل را سختتر میکند، زیرا افزایش قیمت کالا حاصل از افزایش قیمت ارز، با کاهش عرضهی کالاهای وارداتی دوچندان میشود که عامل مهمی در بروز تورمهای شدید است. البته این را نیز نباید از نظر دور داشت که بخش مهمی از تورم ما، به علت انتظارات تورمی و فشارهای روانی بر اذهان عمومی است.
توانایی و نقش اقتصاد مقاومتی در بیاثرسازی تحریمها
روندی که تا به حال در زمینهی رفع اثرات تحریم در پیش گرفتهایم (دور زدن تحریمها)، منفعلانه، کوتاهمدت و پرهزینه است. اما راهکاری که اقتصاد مقاومتی به ما پیشنهاد میکند همان راهکاری است که هم میتواند اهداف روشهای قبل را پوشش دهد و هم ما را برای مقابله با تحریمهای سنگینتر آماده کند. این روش تقویت زیرساختهای اساسی اقتصاد و حمایت از تکتک تولیدکنندگان و فعالین اقتصادی در داخل است که در پی تحقق آن، نیاز به واردات کاهش مییابد که در این صورت،اهرم فشاری به دست دشمنان باقی نخواهد ماند که در صدد تحریم برآیند و ما را زیر فشار قرار دهند.
هماکنون ما در زمینههایی ضربه میخوریم که در آنها ضعف داریم. برای مثال، همان طور که گفته شد، 80 درصد واردات ما از کالاهای واسطهای است که به نظر نمیرسد آنچنان فناوری پیچیدهای برای تولید آنها نیاز نباشد و تنها با یک مقدار همت و تلاش و مدیریت در این راستا، میتوانیم خودمان بخش اعظم آنها را تولید کنیم و نیازهای خود را از داخل تأمین نماییم و این گونه خواهد بود که اقتصاد مقاومتی نتیجهاش را نمایان خواهد کرد.
ـ حمایت از تولیدکنندگان برای بهبود وضعیت تولید و بخش عرضه، بالاخص در قسمتهایی از تولید که در آن بخش، با واردات مواجه هستیم.
ـ افزایش میزان صادرات بر اساس توانمندیهای تولیدی کشور؛ مانند بخشهای مختلفی از جمله انرژی، محصولات کشاورزی (البته در صورتی که نیاز داخلی تأمین شده باشد)، محصولات و خدمات پزشکی و درمانی و... که اگر این مهم اتفاق بیفتد و در زمینهی صادرات به کشورهای دیگر بتوانیم حرفی برای گفتن داشته باشیم، میتوان گفت توانستهایم در برابر تحریم راه مقابلهی خوبی پیدا کنیم؛ چرا که وقتی کشورهای دیگر به ما نیاز داشته باشند، برای تأمین نیازهای خود، دیگر برای تحریم نمیتوانند کاری کنند، چون خودشان نیز به ما وابسته هستند.
ـ از جمله دیگر راهها برای مقاومتی پویا در برابر تحریمها، میتوان به فرهنگسازی برای مصرف داخلی اشاره نمود که البته این کار زمانی ممکن است که به طور همزمان و موازی، کیفیت تولیدات داخلی را افزایش داده باشیم تا مردم برای این تغییر رویه در مصرف انگیزهی کافی را داشته باشند.
ـ همان طور که گفته شد، یکی از دلایل تورم در کشور، سوءمدیریت سیستم پولی کشور از جانب دولت است. با توجه به این موضوع، میتوان گفت که یکی از زمینههای فعالیت اقتصاد مقاومتی در حوزهی مدیریت کلان کشور است و به قولی اگر مدیران کشور در این راستا گام بردارند و در صدد اصلاح این سیستم، از جمله نظام مالی و پولی کشور برآیند، در واقع قسمت اعظم تحول در اقتصاد را به سوی اقتصاد مقاومتی صورت داده اند.
منبع :www.borhan.ir
نویسنده : محسن اختیاری ـ کارشناس اقتصاد
نظرات شما عزیزان:
برچسب ها :
